Här kan ni läsa om VIKTIGA saker man skall kunna.

Årsavgiften


Om man vill veta vad årsavgiften går till och hur den fördelas under ett räkenskapsår, måste man titta på årsredovisningen. Styrelse och förvaltning är väldigt klara med vilka utgifter föreningen har och vad årsavgiften går till. Vi vill verkligen visa hur hela kostmassan är fördelad och tillhör en av de föreningar som verligen visar vad avgiften i sin helhet går till. De senaste åren har det varit väldigt mycket utgifter på grund av att föreningen i stort börjar känna av ålderskrämpor. Många kommande utgifter är stora och tunga för föreningen, men styrelse och förvaltning eftersträvar att årsavgiften skall förbli orörd. Ett par exempel på stora utgifter vi klarat av är:  En storbrand med återuppbyggnad, byte av alla fönster och dörrar, utbyte av fjärrvärmeväxlare installation av laddstolpar och takarbeten utan att behöva ta långfristiga lån.

Bostadskontrakt


Alla boende har skrivit på ett kontrakt vid köp av bostaden. Ett bostadskontrakt är framför allt reglerat genom våra stadgar men även genom bostadsrättslagen.


Vi  kan i de fall som särskillda äreden kräver det åberopa inspektion av bostad med tre dagars varsel och kräva att få tillgång till lägenheten för inspektion.

I vissa fall kan vi kräva att få omedelbar tillgång för att göra en utverdering av en akut situation eller om man brustit i sitt kontraktsåtagande. Vi kan i de fall som behövs tillkalla arbetskraft för eventuellt arbete som behöver utföras. Vi vill även understryka att vi inte behöver bostadsrättshavarens tillstånd att utföra de arbeten som krävs för situationen.

Skötselavtal


När man skrev på boendekontraktet skrev man även på ett så kallat Skötselavtal. Precis som boendekontraket är skötselavtalet reglerat i våra stadgar och i bostadsrättslagen.


Styrelsen kan om inte bostadsrätthavaren åtgärdar påpekade fel kräva att få tillgång till lägenheten och biytor för att göra en utvärdering av arbete som behövs göras. Styrelsen kan med tre dagars varsel påbörja arbete om inte bostadsrätthavaren åtgärdar problemen. Styrelsen behöver inte bostadsrättshavarens tillstånd att utföra de arbeten som behöver åtgärdas om denne brustit i sina åtaganden.


Kontrakt för P-plats eller garage


Alla boende som har p-plats eller garage har skrivit på ett kontrakt.


Kontrakt sägs normalt bara upp när boende inte känner behov av p-plats eller garage. Det är väldigt sällan en styrelse behöver frångå de normala kontraktsförhållande som gäller.


P-platser kan dock sägas upp vid omstrukturering av platsfördelning eller vid grovt missbruk av föreningens mark.


Garageplatser är mer permanent yta i sig och styrelsen kan åberopa kontraktets innehåll och gällande stadgar.

Vi kan därför med kort varsel (tre dagar) kräva att få tillgång till ett garage för att utföra inspektion eller arbete på föreningens fastighet och yta.

Vid oansvarigt användande eller kontrakts-/stadgebrott kan kontraktet sägas upp och bostadsrättshavaren blir ekonomiskt ansvarig för de brister som finns att återställa.

Så här fungerar

P-plats, Garage


Vi har ingen möjlighet att erbjuda p-plats och garage till alla, även om vi väldigt gärna skulle vilja det. Vi erbjuder oftast en p-plats eller ett garage till någon som skall flytta in. Det brukar gå hand i hand med att det är någon som flyttar ut.

Ingen nyinflyttad får dock överta både garage eller p-plats från någon som flyttar, om det finns andra boende som står i kö.

Ibland händer det att en boende blir erbjuden p-plats eller garage på Tellusgatan om man bor på Saturnusgatan och vice versa. Väljer man att inte acceptera erbjudandet av p-plats eller garage för att det inte är på den gata man bor skapar det i sig ett annat problem där boende oftast känner sig orättvist behandlade. Tackar man nej har man i praktiken sagt nej till sin köplats.

Laddmöjligheter.


Vi är bland de första föreningarna som har installerat och har laddstolpar här i Ödåkra. Alla laddstolpar måste vara tillgängliga för allmänheten. Det går alltså inte att hyra en p-plats med laddstolpe men vi erbjuder att låna ett parkeringskort som ger boende större frihet vid våra laddstolpar. Det kommer bli mer och mer vanligt i fler och fler föreningar att installera laddstolpar och längre fram måste alla föreningar kunna erbjuda laddmöjligheter för alla boende.

Vid våra laddstolpar "tankar du" för en avgift på 2 kr kWh. 


Rävabackens Brf  är dock väldigt begränsade i möjligheten att kunna erbjuda elbilsladdning till boende med garage. Vi känner hårt av att föreningen är byggd i en tid då långt ifrån alla hade bil och där man inte hade samma behov av bil som idag. Det finns också ett stort problem med garagen där vi har bilar som t.ex. behöver laddas, har motorvärmare, kupévärmare och annat som redan är installerat i bilen. Vårt elnät i garagen har inte på långa vägar den kapacitet att fylla alla de kraven. Säkringarna till garagen är bara 6A där flera garage delar på samma grupp. Det gör att det snabbt blir överbelastat vilket redan då och då händer. Det är ett otroligt kostsamt projekt för föreningen att uppgradera, vilket gör att det blir en planering som måste kalkyleras väldigt noga.


Miljörum


Vi kan inte nog upplysa om hur viktig och hur stor del av vår ekonomi som går till vår sophantering.

Sophanteringen kostar oss boende en hel del per år och varje år höjs indexpriserna för sophantering.

Som boende kan man väldigt enkelt påverka föreningens extrautgifter genom att t.ex. sortera rätt.

Att inte sortera rätt handlar i grund och botten om två saker, ovilja och okunskap.  Folk fortsätter slänga saker man inte får i våra miljörum trots skyltning och återkommande information. Skyltarna i våra miljörum talar om precis vad som får slängas just där. En annan tråkig del i sophanteringen är att man fortsätter att slänga sina hushållssopor i närmsta papperskorg. Detta gör att vi får en ökad hanteringskostnad.

Vattenutkastare!


Varje år när vi börjar närma oss den kalla och mörka årstiden (framför allt frysgrader), är det ett par viktiga saker att komma ihåg. För att inte orsaka onödiga vattenskador finner ni här lite "kom ihåg".

1. Koppla loss vattenslang och helst också skruva bort övergångsnippeln så att vattenutkastaren har möjlighet att helt tömma sig på vatten.

2. Glömmer man att koppla bort slangen från vattenutkastaren är sannolikheten stor att utkastaren fryser sönder.

3. Även om våra vattenutkastare är frostsäkra kan dem om oturen är framma ändå frysa sönder.

2. En viktig året runt regel är att man inte skall skruva åt avstängningen för hårt när man stänger efter vattning. Det kommer droppa ett litet tag efter att man stängt för att röret som går in i väggen måste töms på vatten. Fortsätter man skruva hårdare och hårdare varje gång man stänger vattnet kan packningen gå sönder eller i värsta fall kan man trycka ut kopplingen som sitter i väggen.